Har du en fråga, kontakta oss på tfn. nr 046-560 01 50 - mail@quickparts.se
Logga in

Hur man spara pengar på elräkning

Även om fler och fler hushåll får ström från förnybara energikällor, finns det fortfarande gott om skäl att spara ström.

Även om elektricitet som kommer från t.ex. vindkraftverk inte avger CO2, påverkar bruken fortfarande miljön indirekt. Bland annat i samband med produktionen av de faktiska vindkraftverk-komponenterna och utvinning av material som ska användas för dessa.

Ju lägre elförbrukning, ju mer kan miljön därför skonas.

Dessutom finns det pengar att spara, när man skruvar ner för elförbrukning. Särskild i perioder där ugnen och spisen används mycket, kan det finnas stora variationer i förbruk. Till exempel i samband med julmånaden, när det bakas och stekas extra mycket i de danska hem.

Det finns dock ett antal enkla steg för att spara på el – året runt. Det kräver bara en liten ändring av dina nuvarande vanor.

Använda mindre elektricitet vid spis

Vid spis bliver det kokt och stekt - och speciellt det första kan göras lite annorlunda, utan at det påverkar resultatet negativt.

Använd vattenkokaren för att koka vatten med

Elektrisk vattenkokare använder normalt mindre energi för att få vatten till att koka, än om du placera en gryta med kallt vatten på spisen. Det tar också mindre tid, innan  vatten kokar, om du först kokar vatten i vattenkokaren och sedan hällar det i grytan.

Använda sönderfallsvärme

Om kaminen inte är av induktion typ, värmer det igen, även om du stänger av. Lagar du potatis, ris eller pasta, kan du därför enkelt stänga av kokplattor 5 minuter innan koktiden är upp.

Mat kokar färdig i varmt vatten. Och frukta inte, även om vattnet inte längre kokar på max: Vattnet är fortfarande varmt nog att koka potatis till de är helt mjuka och pastan är blöt.

Skruv ner

Många tenderar att koka potatis, grönsaker, ris och pasta på full effekt. När du måste koka mat, är det tillräckligt att ha termostaten på max tills vattnet kokar. Sedan kan du skruva ner på medelhög värme – och ofta kommer du även att upptäcka att potatisen får en ännu bättre konsistens, då de inte är kokt på max hela tiden.

Använd mindre el vid ugnen

Ugnen körer ofta längre tid och när till exempel du måste laga en stek, kan det finnas en stektid på flera timmar. Det är därför ganska bra att lära sig nya vanor med sin ugn.

 

Stop förvärmning av ugn

De flesta recept dikterar att ugnen bör förvärmas eller ”sätta steken i en varm ugn”. Det är dock inte nödvändigt. Jo, det förkortar tiden men med avseende på energi är det ingen fördel.

Medan ugnen förvärmare, slösas värdefull el - och ugnsvärme. Sätt i stället ugnrätten, tårtan, bröd eller steken i en kall ugn och låt ugnen värmes upp tillsammans med maten.

Den enda skillnaden är att koktiden förlängs med cirka 10–15 minuter. Däremot, behöver du inte vänta tills ugnen blir varm.

Det enda undantaget är småkakor och småbröd, vilket kräver en relativt kort tillagningstid.

Använda sönderfallsvärme

Ugnen värmer lång tid efter att den har varit avstängd. Speciellt om du inte öppnar ugnsluckan. Därför, stänga av värmen 10 minuter innan bakningstid är över

Öppna inte ugnsluckan

Varje gång du öppnar ugnsluckan, släpps det gott om effektiv värme ut – och kall luft in, som skall värmas upp. Det används extra energi som kan sparas genom att lämna ugnsdörren stängd. Titta igenom ugnens fönster istället, och se till att hålla detta rena, så att du alltid har en god inblick i ugnen.

Behöver du fortfarande att öppna luckan, så det gör det ganska kort och endast lite öppen. Därmed släpps minst möjliga värme ut.

Använda varmluft och göra plats för fler saker på en gång

Med ugnens varmluft funktion, kan du stänga ner värmen 20%, och uppnå samma värmeeffekt, även om du har flera rätter i ugnen på en gång. Du kan därför överväga att låta potatis bakas på en tallrik under köttfärslimpa, och spara energi genom inte att använda spisen. Kom ihåg att justera tjockleken och storleken på potatisen så att de matchar den stektiden på rättan.

Du kan också baka grönsakerna tillsammans med kycklingfilé, istället för att koka dem. Möjligheterna är många, och tiden du sparar genom att laga det på ett ställe, kan du använda med att utforska recept för nya ugnrätter.

Spara elektriciteten i kylskåp

Kylskåp körer 24 timmar om dygnet, och här är därför en bra energibesparande att vinnas genom att optimera energiförbrukningen. Det bästa sättet är att hålla en stabil temperatur i kylskåp på 5 grader. Ju lägre temperatur, desto mer elektricitet använder kylskåpet. Ju högre temperatur, desto kortare tid kan din mat hålla.

Kringgå att fylla kylskåpet

Särskilt för fester och sammankomster fylls många kylskåp upp. Ju mer du fyller i, ju mer måste kylskåpet kylas. Detta innebär att kylskåp använder mer energi.

I de kalla månaderna, kan du därför spara på el, genom att svalna drycker ner utomhus, om du kan.

Använd bara kylskåpet för varor, som brukar kylning

I vardagen, kan du optimera energiförbrukningen för kylskåpet genom bara att hålla saker i kylen, som faktiskt behöver vara där.

Oöppnade juice kartonger, oöppnade ostar, marmelader, choklad och liknande kan du därför lägga i köksskåpet istället. Kolla också in ingrediensförteckningen på de livsmedeler som du redan har i kylskåpet. Du hittar förmodligen att flera av dem inte alls behöver vara där.

Tina fryst mat upp i kylen

Kylan från de frysta livsmedel hjälper till att hålla temperaturen i kylskåpet ner, varigenom kylskåpet inte använder så mycket energi.

Se till at dörren sluter sig tät

Om packningen på kylskåpsdörren är i bitar, släpps det kallt ut ur skåpet och värme in. Det ökar strömförbrukningen och måste därför undvikas. Kolla upp dörrens tätning varje gång du rengör kylen. Även om kylen är relativt ny. Tätningen kan bryta sig loss och måste tryckas på plats igen.

Är packningen på din kylskåpsdörr i bitar, kan du hitta en ny här

Behöver du hjälp med att ersätta en dörrtätning, finns det hjälp att hämta med en video guide på vår YouTube kanal. 

Kolla upp din elförbrukning

Förutom de redan nämnda råden, kan det också vara en bra idé att hålla ett öga på din hushållens energiförbrukning.

Praktiskt taget alla elleverantörer har möjligheten att du som kund kan logga in online och visa din totala förbrukning under en given tidsperiod.

Således kan du också se med egna ögon, hur bra dina tilltag verkar.